Hem Aktuellt Den mänskliga faktorn ska inte vara en faktor
Aktuellt

Den mänskliga faktorn ska inte vara en faktor

Insikter

Säkerheten är inte starkare än den svagaste länken

Nyligen avslöjade TV4 Nyheterna att IT-säkerheten brister hos flera svenska myndigheter. Till sitt försvar pekar myndigheterna på den mänskliga faktorn som orsak snarare än tekniken. Så är det ofta, men än vanligare bakom säkerhetsluckor är tilliten till det skriftliga lösenordet.

Denna uråldriga metod fortsätter att dominera. I dagens samhälle är det dock inte ens i närheten av ett tillräckligt skydd.

Under våren genomförde vi en undersökning som visade att nio av tio fortfarande använder lösenord som primär inloggningsmetod på arbetsplatsen. En inloggningsmetod som inte bara fallerar till följd av den mänskliga faktorn utan är direkt beroende av den – eftersom lösenord måste kreeras, kommas ihåg och bytas regelbundet.

Människor som känner sig hindrade av säkerhetslösningar hittar sätt att ta genvägar. Därför är det exempelvis svårt att skapa lösenord som är säkra på riktigt, eftersom människor tenderar att vilja komma ihåg sina lösenord.

Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk som bekant, och det skriftliga lösenordet är idag fortfarande det vanligaste sättet att ta sig in i företagssystem.

SecMaker debatterade frågan i tidningen Ny Teknik den 8 juni.

Läs hela debatten här

2020-06-08

Kontakta oss

Har du fler frågor? Tveka inte på att kontakta oss så berättar vi mer.