Hem Aktuellt EFOS – Vad händer nu?
Aktuellt

EFOS - Vad händer nu?

Nyheter

Vad händer nu?

Som ni säkert hört har Försäkringskassan och Inera avbrutit sitt samarbete kring projektet E-identitet för offentlig sektor, EFOS, den gemensamma upphandling som Försäkringskassan och Inera gjorde hösten 2016. Målsättningen var att använda samma lösning från SecMaker för alla offentliganställdas behov av säker inloggning och signering.

Efter drygt två års utveckling av en gemensam lösning har det visat sig att dessa båda aktörer har helt olika behov avseende tillgänglighet, administration och utgivningsprocesser. De saknar samsyn på hur detta ska kunna fungera i praktiken och Försäkringskassan valde därför att avsluta samarbetet med Inera. SecMaker arbetar nu på två parallella fronter. Dels med Försäkringskassans lösning för myndigheter och dels med Inera för vården. Inera behöver nu hitta en ny driftspartner när Försäkringskassan inte längre kommer tillgängliggöra EFOS funktionalitet via sina plattformar. Diskussioner förs därför med Telia om att fortsätta med dom som leverantör fast med ny och utökad funktionalitet i enlighet med SITHS-kollektivets behov och tillämpliga lagkrav.

2019-02-22

Vad innebär det?

För de som sedan tidigare samverkat med Försäkringskassan inom Myndighets CA (MCA) fortsätter allt som vanligt men under EFOS-avtalet. Den nya lösningen ger MCA mer funktioner genom SecMakers produkter Net iD Portal, Net iD Enterprise, Net iD for Citrix och inte minst Net iD Access.

För SITHS-kollektivet pågår flera parallella aktiviteter. Framförallt driver Inera den viktiga övergången från SHA1 till SHA2 tillsammans med Telia/Cygate. Samtidigt pågår arbetet med att räta ut alla frågetecken gällande avtalssituationen med bland annat SecMaker som ju sedan 2016 utvecklat en lösning även för Inera fast inom ramen för EFOS-upphandlingen.

Vi hoppas därför inom kort få klartecken att kunna tillgängliggöra Net iD Enterprise 6.7/6.8 i SITHS-tappning och förhoppningsvis även leverera Net iD Access som är en viktig komponent. Net iD Access är nyckeln till ett mobilt arbetssätt och säkrar möjligheten att skapa elektroniska underskrifter även med Edge och Chrome.

SecMakers verktygslåda finns redan idag tillgänglig och används av flera aktörer inom SITHS och MCA i avvaktan på den nya lösningen.

Nya Net iD Access-versioner för iOS och Android läggs upp på Apples och Googles appbutiker i dagarna. 

Har du frågor om SITHS eller EFOS, tveka inte att kontakta Patrik Larsson eller Jonas Öholm för mer utförlig information.

Patrik Larsson, Försäljningschef på SecMaker
Telefonnummer: 070-000 93 12
E-post: patrik.larsson@secmaker.com

Jonas Öholm, Senior PKI Arkitekt på SecMaker
Telefonnummer: 0702-53 18 73
E-post: jonas.oholm@secmaker.com

Kontakta oss

Har du fler frågor? Tveka inte på att kontakta oss så berättar vi mer.