Hem Nyheter Jämtlands nya IT-säkerhetslösning
Aktuellt

Jämtlands nya IT-säkerhetslösning

Nyhet

Användare mer flexibla med Jämtland läns landstings nya IT-säkerhetslösning

Jämtland läns landsting har infört en ny IT-säkerhetslösning med Igels tunna klienter, smarta kort och SecMakers programvara Net iD Enterprise. En lösning som ger bättre patientsäkerhet och ökad effektivitet vid inloggning.

Tidigare loggade medarbetarna in med flera olika användarnamn och lösenord till verksamhetens olika system. För att säkerställa kraven på god IT-säkerhet tvingades användarna logga ut aktivt från varje system och dator. Förfarandet är en vedertagen säkerhetsrisk eftersom det kan vara mycket tidskrävande att logga in och ut. Ofta får det följden att användare ligger kvar inloggade vilket i sin tur kan leda till att obehöriga kommer åt uppgifter, till exempel patientjournaler. I Nationella IT-strategin för Vård och Omsorg är detta definierat som en patientrisk.

Minimera lösenorden

Med det nya systemet minimeras antalet lösenord eftersom användarna loggar in med smarta kort och Singelinloggning. Inga lösenord behövs, bara personligt utfärdade kort och PIN-kod. Vid paus eller förflyttning till annan arbetsplats drar användaren bara ut kortet och sessionen går tillbaka till servern. Väl tillbaka vid en valfri arbetsplats kan användaren på ett fåtal sekunder direkt återuppta arbetet i samma session bara genom att sätta in sitt smartkort och ange PIN-koden. Programmen och dokumenten ligger kvar och väntar, precis som de lämnades vid utloggningen. Arbetssättet har snabbt blivit populärt och ses som nästa generations metod för snabbare och säkrare inloggning.

Vill du veta mer om lösningen?

Vi kontaktar dig och berättar mer.