Hem Support FAQ
FAQ

Frågor och svar

FAQ

Hitta ditt svar

Här i vår FAQ hittar du svar på vanliga frågor om våra lösningar. Hittar du inte svaret du letar efter här i vår FAQ kanske det finns någon annanstans på vår webbplats. Pröva att söka via sökfunktionen som du hittar uppe i vänstra hörnet. Om du fortfarande inte hittar det du letar efter och har ett supportavtal, registrera en ticket så återkommer vi med svar inom kort. Har du inte ett supportavtal så kan du enkelt beställa ett här och få tillgång till våra experter med en gång.

Är kortläsarna i SecMakers sortiment kompatibla med Windows 10?

Ja. Alla kortläsare i vår webbshop är kompatibla med Windows 10.

 

Kan man stänga av lösenord helt?

Ja. Flera organisationer har gjort det och kräver istället en certifikatbaserad inloggning.
Fråga oss gärna om du vill veta mer.

 

Vi har flertalet applikationer i vår miljö där man kan logga in med en SAML-biljett. Måste man använda smartkort eller finns det något annat alternativ?

Vi har en mobil autentiseringslösning som heter Net iD Access som kan användas som komplement eller istället för smarta kort när man behöver logga in med en SAML-biljett. Lösningen liknar mobilt BankID, men certifikaten kommer från er IT-miljö.

 

Är det bara mot Citrix som jag får SSO och snabbare sessionshämtning med Net iD for Citrix?

Med Net iD for Citrix kan du automatisera flera händelser när du både ansluter och avlägsnar ditt kort, t ex så kan du välja att starta en fördefinierad hemsida samtidigt som du startar upp en Citrix-session.

 

Kan jag inte arbeta om jag glömmer mitt smartkort?

När man inför smartkort i sin organisation är det viktigt att man sätter upp rutiner för just situationer som när någon glömt sitt smartkort. Det vanligaste är att man kan få ett lånekort som exempelvis är giltigt i 2 dagar.

 

Går det att koppla ihop externa system mot er produkt?

Ja, med hjälp av Net iD Portals kraftfulla API kan externa system skapa upp användaren och mycket mer.
Läs mer om Net iD Portals funktioner här.

 

Jag ser inte mina certifikat i en publicerad applikation i Citrix?

Man kan behöva starta Net iD i samband med användarsessionen när man publicerar en applikation i Citrix som behöver direkt kommunikation till smartkortet. Det gör man genom att låta Net iD autostarta med applikationen.

 

Kan jag använda Net iD Access som primär autentisering mot Citrix?

Ja, du kan använda Net iD Access som primär autentisering mot Citrix Storefront. Om du önskar interaktiv inloggning mot användarsessionen måste du ha Citrix FAS implementerat.

 

Jag behöver en kortläsare som kan kopplas till min bärbara dator för att läsa mitt e-tjänstekort. Vilken av era produkter passar till det?

Alla våra kortläsare fungerar för inloggning med e-tjänstekort. Vill man ha en smidig och mobil kortläsare så kan vi rekommendera IDBridge CT30. Ska du ha den stående på skrivbordet rekommenderar vi Omnikey 3121.
Se hela sortimentet här.

 

Är det möjligt att delegera utfärdandet av smarta kort till olika personer t ex receptionist eller HR?

Ja, absolut. Net iD Portal stödjer uppsättning av handläggarroller där du kan styra vad olika handläggare får göra och se, som att utfärda smarta kort.

 

Vilken kortläsare fungerar bäst med en MacBook Air? 

Alla våra kortläsare med USB-anslutning fungerar utmärkt med en MacBook Air. Här hittar du hela utbudet.

 

Kan man göra så att ett fåtal betrodda handläggare kan ge ut smartkort till personer i högre befattningar?

Absolut. I Net iD Portal kan man styra vem som får göra vad, inklusive att allokera specifika personer till att få ställa ut certifikat till personer med högre behörighet. Läs mer om Net iD Portals funktioner här.

 

Vi hanterar ganska många interna SSL Certifikat, hur kan jag hålla koll så att vi inte missar när de går ut?

Net iD Portal håller koll på giltighetstiderna på de certifikat som utfärdas via gränssnittet och kan även hålla koll på externa certifikat som laddas upp i portalen. När giltighetstiden är på väg att gå ut skickas ett mail till en allokerad e-postadress, t ex en funktionsbrevlåda.

 

Jag skulle vilja förändra ett utgivningsflöde i Net iD Portal, är det möjligt eller kräver det utveckling?

Många av funktionerna i portalen är konfigurerbara. Det går att lägga till och även ta bort både fält och regler. Kontakta oss så ger vi dig mer detaljerad information.

 

Kan man kombinera olika RFID-tekniker på ett och samma kort?

Ja. Ett kort kan innehålla flera trådlösa tekniker, så som EM och Mifare. Teknikerna gör att du kan använda kortet för t ex inpassering och follow-me-print. Kontakta oss om du vill att vi berättar mer.

 

Jag använder OTP idag, varför skall jag använda certifikatbaserad inloggning istället?

Med certifikatbaserad inloggning kan du använda vår mobila lösning som fungerar på samma sätt som Mobilt BankID. Skillnaden är att man istället för att ha sitt personliga certifikat lagrat i appen använder sitt företagscertifikat som är lagrat i Net iD Access.

 

Hur kan vi läsa mail i mobilen när vi inför smarta kort och sätter kortkrav på våra datorer?

Ett sätt att lösa det på är att skjuta ut ett certifikat till mobilerna, via ett MDM (mobile device management) system. Ni ställer sedan in mobilen på att autentisera sig med hjälp av certifikatet istället för användarnamn och lösen.

 

Vi har SITHS-kort i vår organisation. Kan man kombinera det med egenutfärdade kort?

Ja. Tack vare att det är Net iD Enterprise som används för SITHS-korten så kan man använda samma mjukvara till att hantera sina egenutfärdade kort.

 

Hur går vi till väga om vi vill testköra en autentiseringslösning baserad på PKI och certifikat?

Vi bistår med installationshjälp av vår portal Net iD Portal och erbjuder ett fast pris på en så kallad P.O.C (Proof of concept). När den är gjord kan man logga in i Windows och fullt ut prova hur det är att använda och hantera smarta kort i sin skarpa miljö.

 

När jag använder Net iD for Citrix och ansluter mitt kort ser jag alla certifikat från mitt kort. Går det att sortera?

Ja. Du kan sortera certifikat efter både utfärdare, syfte, signeringscertifikat och autentiseringscertifikat.

 

Om jag avinstallerar Net iD Connect for Citrix med tillägget WLD (Work station Lockdown) och sedan startar om datorn så verkar det som att den fortfarande är låst?

Kontrollera att Windows shell-nyckel i operativets registry är återskapat till explorer.exe efter avinstallation av WLD-tillägget.

 

Kan jag använda mig av Net iD for Citrix i en äldre miljö med Citrix PNA Agent?

Nej. Net iD for Citrix har flera beroenden till Citrix Receiver. Kontakta oss gärna för att verifiera din version av Citrix-klient.

 

Kan jag använda Net iD Access till att förse mitt målsystem med en SAML-biljett?

Nej. Net iD Access hjälper dig att verifiera användaren och dess certifikat. För att sedan omvandla detta till en SAML-biljett måste du arbeta med en IDP som stödjer Net iD Access som tillägg.

Hittade du inte svaret i vår FAQ?

Vår FAQ kan inte svara på allt. Våra experter sitter på ännu mera svar som inte står med här, tveka in på att kontakta oss så berättar vi mer.