FAQ

Är kortläsarna i ert sortiment kompatibla med Windows 10?

Ja, ni hittar alla kortläsare i vår webshop.

Vi har flertalet applikationer i vår miljö där man kan logga in med en SAML
biljett. Måste man använda kortet eller finns det någon annan lösning?

Vi har numera en mobil autentiseringslösning som heter Net iD Access.
Den liknar mobilt BankID men certifikaten kommer från egna miljön.
Den går att använda som komplement eller istället för smarta kort.

Net iD Connect for Citrix, förser den mig endast med SSO och uppsnabbad sessionshämtning mot Citrix?

Net iD Connect for Citrix ger dig stora möjligheter att automatisera händelser när du ansluter ditt kort. T.ex. kan du välja att starta en fördefinierad hemsida eller andra funktioner samtidigt som du startar upp en Citrix session. På samma sätt kan du definiera händelser när man avlägsnar ett kort.

Kan man stänga av lösenord helt?

Ja, det är flera organisationer som gjort det och istället kräver en certifikatbaserad inloggning. Fråga oss om du vill veta mer.

Om man glömmer sitt smart kort, kan jag inte arbeta då?

När man inför smarta kort i sin organisation så är det viktigt att man utarbetar ordentliga rutiner för sådana situationer. Vanligtvis har man möjlighet att få ett lånekort som exempelvis är giltigt i 2 dagar.

Går det att koppla ihop externa system mot er produkt, t.ex. Microsoft Identity Manager?

Ja, med hjälp av Net iD Portals kraftfulla API så kan du utveckla så att externa system kan skapa upp användaren och mycket mer.
Läs mer om Net iD Portals funktioner här.

Jag ser inte mina certifikat i en publicerad applikation i Citrix?

När man publicerar en applikation i Citrix som behöver direkt kommunikation till smartkort kan man behöva att starta Net iD i samband med användarsessionen, genom att låta denna autostarta med applikationen.

Kan jag använda Net iD Access som endast primär autentisering mot Citrix?

Ja, du kan använda Net iD Access som primär autentisering mot Citrix Storefront, sedan krävs att du har Citrix FAS implementerat om du önskar interaktiv inloggning mot användarsessionen.

Jag behöver en kortläsare som jag kan koppla till min bärbara dator som ska kunna läsa e-tjänstekort. Vilken av era produkter passar till det?

Alla våra kortläsare fungerar för inloggning av ditt e-tjänstekort. Vill man ha en smidig och mobil kortläsare så kan vi rekommendera IDBridge CT30, ska du ha den stående på skrivbordet så kan vi rekommendera Omnikey 3121.
Se hela sortimentet här.

Är det möjligt att delegera utfärdandet av smarta kort till t.ex. receptionisten?

Ja, Net iD Portal stödjer uppsättning av handläggarroller så att du kan behörighetsstyra vad vissa handläggare får göra och se.

Vilken kortläsare fungerar bäst med en Macbook air?

Alla våra kortläsare med USB anslutning fungerar utmärkt, se utbudet här.

Är det möjligt att ett fåtal betrodda handläggare får ge ut smart kort till personer

i högre befattningar?

Absolut, du kan ställa in i Net iD Portal att endast personer ur en viss grupp
får ställa ut till personer med högre behörighet i systemet.
Läs mer om Net iD Portals funktioner här.

Vi hanterar ganska många interna SSL Certifikat, hur håller jag koll på dessa
så att vi inte missar när de går ut?

Net iD Portal håller koll på giltighetstiderna på de certifikat som utfärdas via gränssnittet men den kan även hålla koll på externa certifikat som laddas upp i portalen. När giltighetstiden håller på och går ut så kommer ett mail skickas till en e-postadress, t.ex. en funktionsbrevlåda.

Jag skulle vilja förändra ett utgivningsflöde i Net iD Portal, är det möjligt eller måste det utvecklas?

Många av funktionerna i portalen är konfigurerbara, det går att lägga till fält
och regler och även ta bort dessa. Kontakta oss för detaljerad information.

Fungerar det att kombinera inpasseringsteknologi på samma kort?

Ja, kortet kan innehålla flera trådlösa tekniker så som EM och Mifare.
Teknikerna gör att du kan använda kortet för t.ex. inpassering och follow-me-print.
Kontaka oss för mer information.

Jag använder OTP idag, varför skall jag använda certifikatbaserad inloggning istället?

Vår mobila lösning bygger på certifikat och fungerar på samma sätt som Mobilt BankID med skillnaden att man istället för sitt personliga certifikat lagrat i appen använder sitt företagscertifikat lagrat i Net iD Access.

Nu när vi inför smarta kort och sätter kortkrav på våra datorer. Hur kan vi då

läsa mail i mobilen?

Det vanligaste man gör är att skjuta ut ett certifikat till mobilerna, via ett MDM (mobile device management) system. Sedan ställer man in mobilen på att autentisera sig med hjälp av certifikatet istället för användarnamn och lösen.

Vi har SITHS-kort i vår organisation. Kan man kombinera det med
egenutfärdade kort?

Ja, tack vare att det är Net iD Enterprise som används för SITHS-korten
så kan man ha samma mjukvara för att hantera sina egenutfärdade ”kommun/företagskort”.

Om vi vill testköra autentiseringslösning baserat på PKI och certifikat,
hur går vi till väga?

Det vanligaste är att vi bistår med installationshjälp av vår portal Net iD Portal.
Vi har fastpris på en så kallad P.O.C (Proof of concept). När den är gjord kan man i sin skarpa miljö logga in i Windows och fullt ut prova hur det är att använda och hantera smarta kort.

När jag använder Net iD Connect for Citrix och ansluter mitt kort så ser jag alla certifikat från mitt kort, går detta att sortera?

Ja, du har möjlighet att sortera certifikat efter både utfärdare och syfte, signeringscertifikat och autentiseringscertifikat.

Om jag avinstallerat Net iD Connect for Citrix med tillägget WLD (Work station Lockdown), sedan startar om datorn så verkar den fortfarande låst?

Efter avinstallation av WLD tillägget så kan du kontrollera att Windows shell nyckel i operativets registry är återskapat till explorer.exe

Kan jag använda mig av Net iD Connect for Citrix i en äldre miljö med

Citrix PNA Agent?

Nej, Net iD Connect for Citrix har flertal beroenden till Citrix Receiver, kontakta gärna oss för att verifiera din version av Citrix Klient.

Kan jag använda Net iD Access till att förse mitt målsystem med en

SAML biljett?

Nej, Net iD Access hjälper dig att verifiera användaren och dess certifikat.
För att sedan omvandla detta till en SAML-biljett måste du arbeta med en
IDP som stödjer Net iD Access som tillägg.

Vi kontaktar dig

Hittade du inte svaret du var ute efter?
Kontakta oss så hjälper vi dig att svara på din fråga.